Heb je ooit de identiteit van een website-eigenaar willen achterhalen? Er zijn verschillende redenen waarom je dit zou willen doen – misschien wil je contact opnemen met de eigenaar voor een samenwerkingsverzoek, klacht, of om een bepaalde website aan te kopen. In deze blogpost zullen we uitleggen hoe je een website-eigenaar kunt opsporen met behulp van WHOIS, welke beperkingen je daarbij tegen kunt komen en hoe sommige domeineigenaren hun identiteit verbergen.
Wat is WHOIS?
WHOIS is een protocol dat wordt gebruikt om publieke informatie op te vragen over de houder van een domeinnaam, een IP-adresblok of een systeem. Deze gegevens worden vastgelegd bij de registratie van het domein. Typische WHOIS-gegevens omvatten de naam, het adres, het telefoonnummer en het e-mailadres van de eigenaar van de domeinnaam.
Er zijn meerdere organisaties en websites waar je WHOIS-informatie kunt opvragen. Enkele bekende zijn ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), RIPE (Réseaux IP Européens) en diverse hosting providers zoals GoDaddy of Namecheap. In Nederland is dit het SIDN.
Waarom zijn sommige gegevens niet openbaar?
Hoewel WHOIS in het leven is geroepen om transparantie en accountability op het internet te bevorderen, is de volledige openbaarmaking van persoonlijke gegevens niet altijd wenselijk of zelfs toegestaan. Met de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 zijn er strikte regels gekomen rond het openbaar maken en verwerken van persoonsgegevens. Hierdoor worden veel WHOIS-gegevens tegenwoordig afgeschermd om de privacy van de domeinnaamhouder te beschermen.
Hoe verhullen sommige domeinnaamhouders verder hun identiteit?
Er zijn verschillende manieren waarop een domeinnaamhouder zijn of haar identiteit kan verhullen. De meest voorkomende methode is het gebruik van een privacybeschermingsdienst die wordt aangeboden door de domeinregistreerder. Wanneer een klant deze dienst inschakelt, worden de WHOIS-gegevens van de domeinnaam vervangen door de gegevens van de privacybeschermingsdienst.
Een andere methode is het gebruik van een juridische entiteit of een tussenpersoon om het domein te registreren. In dit geval zouden de WHOIS-gegevens de naam en contactgegevens van de entiteit of de tussenpersoon tonen in plaats van die van de werkelijke eigenaar.
In conclusie, het opsporen van de eigenaar van een website kan een waardevolle oefening zijn, afhankelijk van je behoeften en doelen. Houd echter rekening met de privacywetgeving en het feit dat niet alle informatie die je zoekt, beschikbaar of nauwkeurig kan zijn. Zoals altijd, benader deze zoektocht met respect voor de privacy en rechten van anderen.
Lijst met bronnen waar je de domein eigenaar kunt achterhalen
Hieronder vind je een lijst met websites waar je WHOIS-informatie kunt opvragen voor verschillende domeinextensies:
- ICANN WHOIS (https://whois.icann.org): Dit is de meest algemene WHOIS-zoekmachine en deze zou de meeste domeinextensies moeten kunnen verwerken.
- RIPE Network Coordination Centre (https://www.ripe.net): Vooral nuttig voor Europese IP-adressen en sommige domeinen.
- APNIC (https://www.apnic.net): De organisatie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van IP-adressen in de Aziatisch-Pacifische regio.
- AfriNIC (https://afrinic.net): Deze database bevat informatie over domeinen die zijn geregistreerd in de Afrikaanse regio.
- LACNIC (https://www.lacnic.net): Voor domeinen die zijn geregistreerd in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
- ARIN WHOIS (https://whois.arin.net): Deze is goed voor Noord-Amerikaanse IP-adressen en domeinen.
- CZ.NIC (https://www.nic.cz/whois/): Deze is handig voor .cz domeinen (Tsjechië).
- DENIC (https://www.denic.de/en/): Deze database bevat informatie over .de domeinen (Duitsland).
- SIDN (https://www.sidn.nl): Deze is voor .nl domeinen (Nederland).
- DNS Belgium (https://www.dnsbelgium.be): Voor .be domeinen (België).
- Nominet UK (https://www.nominet.uk): Deze bevat informatie over .uk domeinen (Verenigd Koninkrijk).
- AFNIC (https://www.afnic.fr): Voor .fr domeinen (Frankrijk).
Dit zijn slechts een paar van de WHOIS-databases die beschikbaar zijn op internet. Afhankelijk van de specifieke domeinextensie die je onderzoekt, wil je misschien de WHOIS-database raadplegen die overeenkomt met die specifieke geografische regio.
Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om te onthouden dat de eigenaar van een domein mogelijk privacybeschermingsdiensten gebruikt om zijn of haar identiteit te verbergen. Het is daarom niet altijd gegarandeerd dat je de informatie die je zoekt via deze bronnen kunt vinden.