Is een domeinnaam gratis?

Het korte antwoord: Ja, een domeinnaam kun je gratis verkrijgen. Je moet alleen niet kritisch zijn op de naam. De extensies zijn namelijk altijd wat ‘exotisch’ zoals .TK of .GQ.

Een gratis domeinnaam kan handig lijken omdat het gratis is en het registratieproces makkelijk en snel gaat. Maar er zijn ook nadelen. Een gratis domeinnaam kan minder professioneel overkomen en minder functies bieden dan een betaalde domeinnaam. Je hebt misschien ook minder mogelijkheden om je domeinnaam aan te passen en over te dragen naar een andere hostingprovider. Dat kan problemen veroorzaken als je je website in de toekomst wilt uitbreiden of verplaatsen naar een andere host.

Als je serieus bent over je website of bedrijf, is het beter om te investeren in een betaalde domeinnaam. Met een betaalde domeinnaam geef je je website een professionele uitstraling en laat je zien dat je serieus bent. Betaalde domeinnamen bieden vaak ook betere prestaties, meer functies en aanpassingsmogelijkheden en kunnen helpen bij het opbouwen van vertrouwen bij je bezoekers en klanten.

Dus, als je een website wilt maken, overweeg dan om te investeren in een betaalde domeinnaam. Het kan al voor minder dan 5 euro per jaar zoals je ziet in ons overzicht van domeinboeren.

De voordelen en Nadelen van Gratis domeinen nog even op een rij:

Voordelen van gratis domeinnamen:

  1. Gratis – Het grootste voordeel van een gratis domeinnaam is natuurlijk dat het gratis is. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die geen budget hebben voor hun website of die gewoon geen geld willen uitgeven aan een domeinnaam.
  2. Eenvoudig registratieproces – Het registratieproces voor gratis domeinnamen is vaak eenvoudig en snel. Met een gratis domeinnaam hoef je meestal alleen een paar basisgegevens in te vullen en je bent klaar om te gaan.

Nadelen van gratis domeinnamen:

  1. Minder professioneel – Een van de grootste nadelen van een gratis domeinnaam is dat het minder professioneel overkomt. Als je een website hebt met een gratis domeinnaam, kan dit de indruk wekken dat je niet serieus bent over je website of bedrijf.
  2. Beperkte functionaliteit – Gratis domeinnamen bieden vaak beperkte functionaliteit. Je hebt mogelijk niet dezelfde functies of mogelijkheden als bij betaalde domeinnamen. Dit kan van invloed zijn op je SEO, beveiliging en prestaties.
  3. Beperkte aanpassingsmogelijkheden – Gratis domeinnamen hebben vaak beperkte aanpassingsmogelijkheden en je hebt mogelijk niet de mogelijkheid om je domeinnaam over te dragen naar een andere hostingprovider. Dit kan problemen veroorzaken als je je website in de toekomst wilt uitbreiden of migreren naar een andere host.

Overzicht van Gratis domeinnamen die je kunt verkrijgen online.

 

Domeinextensie

Beschrijving Link voor registratie
.TK Dit is de top-level domeinextensie voor de Tokelau-eilanden. Het wordt beheerd door het bedrijf Freenom en biedt gratis domeinregistratie aan voor iedereen. Het is een populaire extensie vanwege de gratis beschikbaarheid en het gemakkelijke registratieproces. Freenom
.ML Dit is de top-level domeinextensie voor Mali. Het wordt beheerd door Agence des Technologies de l’Information et de la Communication (AGETIC) en is gratis beschikbaar gesteld voor registratie. Het is niet zo populair als sommige andere gratis extensies. Freenom
.GA Dit is de top-level domeinextensie voor Gabon. Het wordt beheerd door Freenom en biedt gratis domeinregistratie aan voor iedereen. Het is populair vanwege de gratis beschikbaarheid en het gemakkelijke registratieproces. Freenom
.CF Dit is de top-level domeinextensie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het wordt beheerd door Freenom en biedt gratis domeinregistratie aan, maar de beschikbaarheid kan beperkt zijn. Freenom
.GQ Dit is de top-level domeinextensie voor Equatoriaal-Guinea. Het wordt beheerd door GETESA, het nationale telecommunicatiebedrijf van Equatoriaal-Guinea. Het is gratis beschikbaar gesteld voor domeinregistratie en biedt daarmee ook een gratis alternatief voor andere TLD’s. Freenom

Gratis subdomein registreren

Een subdomein is eigenlijk gewoon een deel van een domeinnaam die wordt gebruikt om een specifieke sectie van een website te hosten. Dus, als de website “example.com” is, dan kan een subdomein bijvoorbeeld “blog.example.com” zijn, die dan gebruikt wordt voor de blog van de website.

Subdomeinen kunnen heel handig zijn omdat ze helpen bij het organiseren van de inhoud van een website. En met de gratis subdomeinaanbieders in de tabel hieronder kun je gemakkelijk je eigen subdomein krijgen voor je eigen website of blog.

Aanbieder URL Omschrijving
FreeDNS https://freedns.afraid.org/ FreeDNS biedt gratis subdomeinen en domeinnaamservice (DNS) voor meer dan 90.000 domeinen. Het biedt ook premiumfuncties voor gebruikers die meer functies nodig hebben.
InfinityFree https://infinityfree.net/ InfinityFree biedt gratis webhosting met onbeperkte opslagruimte en bandbreedte. Het biedt ook een eenvoudige websitebouwer en Softaculous Auto Installer voor het installeren van populaire apps zoals WordPress en Joomla.
Biz.nf https://www.biz.nf/ Biz.nf biedt gratis subdomeinen met de .co.nf-extensie. Het biedt ook betaalde webhosting en domeinregistratie. Het heeft een eenvoudige websitebouwer en biedt ook e-mailhosting en MySQL-databases.
000webhost https://www.000webhost.com/ 000webhost biedt gratis webhosting met 300 MB opslagruimte en 3 GB bandbreedte. Het biedt ook een eenvoudige websitebouwer en Softaculous Auto Installer voor het installeren van populaire apps zoals WordPress en Joomla.
Awardspace https://www.awardspace.com/ Awardspace biedt gratis webhosting met 1 GB opslagruimte en 5 GB bandbreedte. Het biedt ook een eenvoudige websitebouwer en Softaculous Auto Installer voor het installeren van populaire apps zoals WordPress en Joomla.
Byet Host https://byet.host/ Byet Host biedt gratis webhosting met 1 GB opslagruimte en 50 GB bandbreedte. Het biedt ook onbeperkte subdomeinen en e-mailaccounts. Het heeft een eenvoudige websitebouwer en biedt ook Softaculous Auto Installer voor het installeren van populaire apps zoals WordPress en Joomla.
Freehostia https://www.freehostia.com/ Freehostia biedt gratis webhosting met 250 MB opslagruimte en 6 GB bandbreedte. Het biedt ook een eenvoudige websitebouwer en Softaculous Auto Installer voor het installeren van populaire apps zoals WordPress en Joomla.

Conclusie:

Hoewel gratis (sub)domeinnamen aantrekkelijk kunnen zijn vanwege de lage kosten, zijn er aanzienlijke nadelen aan verbonden. Een betaalde domeinnaam is vaak de betere keuze vanwege de professionele uitstraling, betere prestaties, meer functies en aanpassingsmogelijkheden, en het opbouwen van vertrouwen bij je bezoekers en klanten.

Scroll naar boven