Meest gestelde vragen over Domeinnamen en Domeinextensies

Veelgestelde vragen over domeinnamen:

1. Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het adres van jouw website op het internet. Het bestaat uit een naam en een extensie, zoals “.com” of “.nl”.

Domeinnamen zijn net als het adres van jouw huis of school, maar dan voor websites op het internet. Als je adres van jouw huis weet, dan weet je ook hoe je er moet komen. Zo werkt het ook met domeinnamen. Als je de naam van een website weet, dan kun je de website gemakkelijk vinden op het internet zonder dat je ingewikkelde nummers hoeft te onthouden.

Domeinnamen maken het internet georganiseerder en helpen mensen om hun favoriete websites gemakkelijker te vinden en te onthouden.

2. Wat is domeinregistratie?

Domeinregistratie is het proces van het vastleggen van een domeinnaam voor jouw website of online activiteiten. Hierdoor wordt de domeinnaam exclusief van jou en kun je deze gebruiken voor jouw website.

3. Wat is een domeinnaamextensie?

Een domeinnaamextensie, ook wel TLD genoemd, is het deel van een domeinnaam dat zich bevindt aan het uiteinde van een URL. Voorbeelden van TLD’s zijn “.com”, “.org” en “.net”.

4. Wat is een top-level domeinnaam?

Een top-level domeinnaam, ook wel TLD genoemd, is het hoogste niveau van een domeinnaam. Voorbeelden van TLD’s zijn “.com”, “.org” en “.net”.

5. Wat is een second-level domeinnaam?

Een second-level domeinnaam is het deel van de domeinnaam dat voorafgaat aan de TLD. Bijvoorbeeld, in “jouwdomeinnaam.nl” is “jouwdomeinnaam” het second-level domein.

6. Wat is WHOIS?

WHOIS is een openbaar toegankelijke database waarin informatie wordt opgeslagen over geregistreerde domeinnamen, zoals de naam en contactgegevens van de domeinnaam-houder. In Nederland houd het SIDN het Whois register bij voor .nl domeinnamen

7. Wat is domeinnaamprivacy?

Domeinnaamprivacy is een dienst waarmee jouw persoonlijke gegevens zoals naam, adres en telefoonnummer worden afgeschermd in de WHOIS-database.

8. Wat is domeinnaam-squatting?

Domeinnaam-squatting is het registreren van een domeinnaam met de intentie om deze door te verkopen of om verkeer naar een andere website te leiden. Dit is vaak illegaal en kan leiden tot juridische stappen. Voorbeeld hiervan is dat je bijvoorbeeld een veelgemaakte typefout in een domein laat voorkomen en mensen die de typefout maken doorleid naar een domein wat je geld opleverd.

9. Wat is een goede domeinnaam?

Een goede domeinnaam is kort, eenvoudig te onthouden en gemakkelijk te spellen. Het moet ook relevant zijn voor jouw website en de inhoud ervan.

10. Hoe kan ik controleren of een domeinnaam beschikbaar is?

Je kunt controleren of een domeinnaam beschikbaar is door middel van een WHOIS-zoekopdracht of door gebruik te maken van een domeinnaam-registrar.

11. Hoe kan ik een domeinnaam registreren?

Je kunt een domeinnaam registreren door gebruik te maken van een domeinnaam-registrar of hostingprovider. Je kiest een beschikbare domeinnaam en volgt de registratieprocedure van de gekozen partij.

12. Wat zijn de kosten voor domeinregistratie?

De kosten voor domeinregistratie verschillen per domeinnaam-registrar en extensie. Sommige domeinnaam-extensies zijn duurder dan andere. Houd ook rekening met eventuele bijkomende kosten, zoals domeinnaamprivacy en verlengingskosten. Zie onze vergelijking van meer dan 20 domeinregistrars die in Nederland actief zijn voor actuele prijzen.

13. Hoe lang duurt het voordat een domeinnaam actief is?

Het duurt meestal enkele uren tot maximaal 48 uur voordat een domeinnaam actief is en toegankelijk is via het internet.

14. Hoe kan ik mijn domeinnaam verlengen?

Je kunt jouw domeinnaam verlengen via de domeinnaam-registrar of hostingprovider waarbij je de domeinnaam hebt geregistreerd. Vaak kun je dit doen via jouw account op hun website. De meeste domeinen die je in Nederland registreerd hebben automatische verlening aan. Het domein word dus per jaar verlengt tot je het opzegt of een handeling doet om het domein op te zeggen.

15. Wat gebeurt er als ik mijn domeinnaam niet verleng?

Als je jouw domeinnaam niet verlengt, komt deze vrij voor registratie door anderen en kan iemand anders de domeinnaam overnemen. Eerst gaat het domein nog 40 dagen in quarantaine voordat het domein vrij komt voor anderen om hem te registreren. Een lijst van vrijgekomen domeinen publiceert Domeinboeren dagelijks.

16. Wat is een nameserver?

Een nameserver is een computer die is geconfigureerd om domeinnamen om te zetten in IP-adressen, zodat het mogelijk is om websites te bereiken via het internet.

17. Wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System en is het systeem waarmee domeinnamen worden omgezet in IP-adressen. Dit maakt het mogelijk om websites te bereiken via het internet.

18. Wat is een DNS-hostingprovider?

Een DNS-hostingprovider is een organisatie die het DNS-beheer van jouw domeinnaam verzorgt. Hierbij worden de DNS-records van jouw domeinnaam beheerd en bijgewerkt.

19. Wat is een domeinnaam-transactie?

Een domeinnaam-transactie is een proces waarbij een domeinnaam wordt gekocht of verkocht. Dit kan gebeuren via een domeinnaam-makelaar of veiling.

20. Wat is een domeinnaamverlenging?

Een domeinnaamverlenging is het verlengen van de registratieperiode van jouw domeinnaam voordat deze verloopt. Dit voorkomt dat jouw domeinnaam vrijkomt voor registratie door anderen.

21. Wat is een domeinnaam-overdracht?

Een domeinnaam-overdracht is het overdragen van het eigendom van een domeinnaam van de ene partij naar de andere. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij de verkoop van een website.

22. Wat is een premium domeinnaam?

Een premium domeinnaam is een domeinnaam die zeer gewild is en waarvoor een hogere prijs wordt gevraagd dan voor standaard domeinnamen. Vaak gaat het hierbij om domeinnamen die kort en gemakkelijk te onthouden zijn, of die populaire zoekwoorden bevatten. Denk hierbij aan ‘hypotheek.nl’ of ‘Verzekering.nl’.

23. Wat is domeinnaam-typosquatting?

Domeinnaam-typosquatting is het registreren van domeinnamen die sterk lijken op bekende merknamen of domeinnamen om zo verkeer van die website te stelen. Bijvoorbeeld “googel.com” in plaats van “google.com”. Dit is vaak illegaal en kan leiden tot juridische stappen.

24. Wat is een domeinnaamcertificaat?

Een domeinnaamcertificaat, ook wel SSL-certificaat genoemd, zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de website en de bezoeker. Dit is te herkennen aan het groene slotje in de adresbalk van de browser.

25. Wat is domeinnaam-forwarding?

Domeinnaam-forwarding is het doorsturen van verkeer van een domeinnaam naar een andere website. Bijvoorbeeld, als je meerdere domeinnamen hebt die naar dezelfde website moeten leiden, kun je domeinnaam-forwarding gebruiken om dit te bereiken.

26. Wat is domeinnaam-parking?

Domeinnaam-parking is het tijdelijk tonen van een boodschap of advertentie op een domeinnaam die nog niet in gebruik is. Hiermee kun je voorkomen dat de domeinnaam wordt gekaapt door anderen en kun je mogelijk zelfs wat inkomsten genereren.

27. Wat is een domeinnaam-generator?

Een domeinnaam-generator is een online tool waarmee je suggesties kunt krijgen voor beschikbare domeinnamen op basis van zoekwoorden of andere criteria.

28. Wat is een domeinnaam-serverfout?

Een domeinnaam-serverfout treedt op wanneer de DNS-server niet in staat is om een domeinnaam om te zetten in het bijbehorende IP-adres. Dit kan leiden tot een niet-functionerende website of onbereikbaarheid van e-mail.

29. Wat is een landelijke domeinnaamextensie?

Een landelijke domeinnaamextensie, ook wel ccTLD genoemd, is een domeinnaamextensie die specifiek is voor een bepaald land, zoals “.nl” voor Nederland of “.be” voor België.

30. Wat is een generieke domeinnaamextensie?

Een generieke domeinnaamextensie, ook wel gTLD genoemd, is een domeinnaamextensie die niet specifiek is voor een bepaald land. Voorbeelden hiervan zijn “.com”, “.org” en “.net”.

31. Wat is een premium domeinnaamextensie?

Een premium domeinnaamextensie is een domeinnaamextensie waarvoor een hogere prijs wordt gevraagd dan voor standaard domeinnaamextensies. Bijvoorbeeld “.luxury” of “.vip”.

32. Wat is een domeinnaam-makelaar?

Een domeinnaam-makelaar is een tussenpersoon die helpt bij de koop of verkoop van domeinnamen. De makelaar bemiddelt tussen kopers en verkopers en kan helpen bij het vaststellen van de waarde van de domeinnaam.

33. Wat is een domeinnaamveiling?

Een domeinnaamveiling is een online platform waarop domeinnamen worden geveild. Domeinnaam-eigenaren kunnen hun domeinnamen te koop aanbieden en kopers kunnen bieden op de domeinnamen die ze willen kopen.

34. Wat is een domeinnaam-waardering?

Een domeinnaam-waardering is het proces van het bepalen van de waarde van een domeinnaam. Dit kan worden gedaan door middel van verschillende methoden, zoals vergelijkbare verkoopprijzen van vergelijkbare domeinnamen of door het bepalen van de potentiële inkomsten die met de domeinnaam kunnen worden gegenereerd.

35. Wat is domeinnaamkaping?

Domeinnaamkaping is het onrechtmatig overnemen van een domeinnaam, bijvoorbeeld door het hacken van een account of het manipuleren van de domeinnaam-registratie.

36. Wat is een domeinnaam-dispuut?

Een domeinnaam-dispuut is een juridisch geschil over het eigendom of gebruik van een domeinnaam. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer twee partijen aanspraak maken op dezelfde domeinnaam.

37. Wat is een domeinnaam-alias?

Een domeinnaam-alias is een alternatieve domeinnaam die wordt gebruikt om verkeer naar dezelfde website te leiden. Bijvoorbeeld, “jouwdomeinnaam.nl” en “jouwdomeinnaam.com” kunnen beide naar dezelfde website leiden via domeinnaam-forwarding of door de instellingen van de DNS-records.

38. Wat is een domeinnaam-geschillenbeslechting?

Een domeinnaam-geschillenbeslechting is een proces waarbij een onafhankelijke derde partij wordt ingeschakeld om een geschil over het eigendom of gebruik van een domeinnaam te beslechten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via het WIPO Arbitration and Mediation Center.

39. Wat is een domeinnaam-serverpark?

Een domeinnaam-serverpark is een verzameling van meerdere servers die zijn geconfigureerd voor het hosten van domeinnamen en websites. Dit maakt het mogelijk om de belasting te verdelen en de beschikbaarheid van de websites te waarborgen.

40. Wat is een subdomein?

Een subdomein is een onderdeel van een hoofddomein. Bijvoorbeeld, “blog.jouwdomeinnaam.nl” is een subdomein van “jouwdomeinnaam.nl”. Subdomeinen kunnen worden gebruikt om verschillende delen van een website te organiseren of om verschillende diensten aan te bieden onder één domeinnaam.

41. Wat is een domeinnaam-blacklist?

Een domeinnaam-blacklist is een lijst van domeinnamen die zijn gemarkeerd als ongewenst of schadelijk. Deze domeinnamen kunnen worden geblokkeerd door filters in e-mailprogramma’s of antivirussoftware.

42. Wat is een domeinnaam-whitelist?

Een domeinnaam-whitelist is een lijst van domeinnamen die zijn gemarkeerd als veilig of betrouwbaar. Deze domeinnamen kunnen worden uitgezonderd van filters in e-mailprogramma’s of antivirussoftware.

43. Wat is domeinnaambescherming?

Domeinnaambescherming, ook wel domeinnaamprivacy genoemd, is een service die wordt aangeboden door sommige domeinnaam-registrars. Hierbij wordt jouw persoonlijke informatie, zoals naam en adres, afgeschermd en vervangen door de gegevens van de registrar.

44. Wat is een domeinnaam-reseller?

Een domeinnaam-reseller is een tussenpersoon die domeinnamen inkoopt bij een domeinnaam-registrar en deze vervolgens doorverkoopt aan klanten. Hierbij kan de reseller extra diensten aanbieden, zoals hosting of e-mail.

45. Wat is domeinnaamverhuizing?

Een domeinnaamverhuizing is het overdragen van de registratie van een domeinnaam van de ene domeinnaam-registrar naar de andere. Hierbij blijft de domeinnaam hetzelfde, maar verandert de partij die de registratie verzorgt.

46. Wat is een domeinnaam-prefetch?

Een domeinnaam-prefetch is een techniek waarbij de browser alvast de DNS-informatie opvraagt voor de domeinnamen die nodig zijn voor het laden van een webpagina. Hierdoor kan de laadtijd van de pagina worden verkort.

47. Wat is een domeinnaam-alternatief?

Een domeinnaam-alternatief is een andere domeinnaam die kan worden gebruikt als alternatief voor de hoofddomeinnaam. Bijvoorbeeld, “jouwdomeinnaam.net” kan worden gebruikt als alternatief voor “jouwdomeinnaam.com”.

48. Wat is een domeinnaam-redirect?

Een domeinnaam-redirect is een techniek waarbij verkeer van de ene domeinnaam automatisch wordt doorgestuurd naar een andere domeinnaam. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om verkeer van een oude domeinnaam naar een nieuwe domeinnaam te leiden, of om verschillende subdomeinen naar één hoofddomein te leiden.

49. Wat is een domeinnaam-titel?

Een domeinnaam-titel is de tekst die wordt weergegeven in de tabbladen van de browser wanneer een website wordt geopend. Dit kan worden aangepast via de HTML-code van de website. Dit heet ook wel Meta title of gewoon titel van de homepage.

50. Wat is een domeinnaam-aankoopoptie?

Een domeinnaam-aankoopoptie is een optie die kan worden toegevoegd aan een domeinnaamregistratie om het recht te hebben om de domeinnaam te kopen als deze in de toekomst beschikbaar komt. Dit kan handig zijn als de gewenste domeinnaam momenteel niet beschikbaar is.

Scroll naar boven