Meest populaire Extensies in Nederland en België

Hieronder de populairste domeinnaam extensies in Nederland en België. Je zie achter de extensie ook een omschrijving en wat de beperkingen zijn als je zo’n domeinnaam registreren wilt.

TLDOmschrijvingRegels en bijzonderheden
.nlNederlandse domeinnaamextensie– Registratie is beperkt tot inwoners van de Europese Unie (EU) of bedrijven met een vestiging in de EU.
– Er is geen minimale of maximale lengte voor een .nl-domeinnaam, maar er zijn beperkingen op het gebruik van speciale tekens zoals ë, é en ç.
.beBelgische domeinnaamextensie– Registratie is beperkt tot inwoners van België, organisaties die in België zijn gevestigd of organisaties die handelen met België.
– Er is geen minimale of maximale lengte voor een .be-domeinnaam, maar er zijn beperkingen op het gebruik van speciale tekens zoals ë, é en ç.
.comCommerciële domeinnaamextensie– Het is de meest gebruikte TLD ter wereld, voornamelijk bedoeld voor commerciële organisaties en bedrijven.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .com-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 3 tot 63 tekens.
.orgOrganisatorische domeinnaamextensie– Oorspronkelijk bedoeld voor non-profitorganisaties en liefdadigheidsinstellingen, maar kan door iedereen worden gebruikt.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .org-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 2 tot 63 tekens.
.netNetwerk domeinnaamextensie– Bedoeld voor organisaties die betrokken zijn bij internetinfrastructuur, zoals internetproviders en netwerkbeheerders.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .net-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 1 tot 63 tekens.
.infoInformatieve domeinnaamextensie– Bedoeld voor websites die informatief van aard zijn, zoals nieuws- en informatiebronnen.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .info-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 1 tot 63 tekens.
TLDOmschrijvingRegels en bijzonderheden
.govGereserveerd voor overheidsinstanties– Alleen beschikbaar voor Amerikaanse federale, staats- en lokale overheden en overheidsinstellingen.
.eduGereserveerd voor onderwijsinstellingen– Alleen beschikbaar voor geaccrediteerde Amerikaanse hogescholen en universiteiten.
.ioPopulair voor technologie-startups en internetbedrijven– Oorspronkelijk bedoeld voor het Britse gebiedsdeel Brits Indische Oceaanterritorium, maar wordt nu veel gebruikt door technologiebedrijven en start-ups. <br> – Er zijn geen beperkingen op registratie, en .io-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 1 tot 63 tekens.
.co.ukBritse domeinnaamextensie– Registratie is beperkt tot bedrijven en individuen die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd.
– Er is geen minimale of maximale lengte voor een .co.uk-domeinnaam, maar er zijn beperkingen op het gebruik van speciale tekens zoals ë, é en ç.
.mePersoonlijke domeinnaamextensie– Bedoeld voor persoonlijke websites en blogs.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .me-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 3 tot 63 tekens.
.shopBedoeld voor online winkels en e-commerce– Bedoeld voor bedrijven die online producten en diensten verkopen.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .shop-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 3 tot 63 tekens.
.blogBedoeld voor bloggers en persoonlijke websites– Bedoeld voor blogs en persoonlijke websites.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .blog-domeinnamen kunnen varië
TLDOmschrijvingRegels en bijzonderheden
.euEuropese domeinnaamextensie– Bedoeld voor individuen, bedrijven en organisaties die in de Europese Unie (EU) zijn gevestigd of inwoners van de EU zijn.
– Er is geen minimale of maximale lengte voor een .eu-domeinnaam, maar er zijn beperkingen op het gebruik van speciale tekens zoals ë, é en ç.
TLDOmschrijvingRegels en bijzonderheden
.aiPopulair voor kunstmatige intelligentie en technologiebedrijven– Oorspronkelijk bedoeld voor het Britse overzeese gebiedsdeel Anguilla, maar wordt nu veel gebruikt door kunstmatige intelligentie en technologiebedrijven.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .ai-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 3 tot 63 tekens.
.appBedoeld voor mobiele apps en software– Bedoeld voor mobiele apps en software.
– Het vereist SSL-certificaten voor extra beveiliging.
– Er zijn beperkingen op het gebruik van bepaalde HTTP-methoden.
.storeBedoeld voor online winkels en e-commerce– Bedoeld voor bedrijven die online producten en diensten verkopen.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .store-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 3 tot 63 tekens.
.clubBedoeld voor clubs en sociale groepen– Bedoeld voor clubs, sociale groepen en gemeenschappen.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .club-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 2 tot 63 tekens.
.designBedoeld voor ontwerpers en creatieve professionals– Bedoeld voor ontwerpers, creatieve professionals en designbedrijven.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .design-domeinnamen kunnen variëren in lengte van 3 tot 63 tekens.
.ioPopulair voor technologie-startups en internetbedrijven– Oorspronkelijk bedoeld voor het Britse gebiedsdeel Brits Indische Oceaanterritorium, maar wordt nu veel gebruikt door technologiebedrijven en start-ups.
– Er zijn geen beperkingen op registratie, en .io-domeinnamen kunnen vrij geregistreerd worden.

Een domeinnaam extensie, ook wel bekend als TLD (Top Level Domein), is het laatste deel van een internetadres dat aangeeft wat voor soort website het is en waar het vandaan komt. TLD’s kunnen worden gebruikt om de geografische locatie van een website aan te geven, zoals .nl voor Nederlandse websites en .be voor Belgische websites. Andere TLD’s zijn bedoeld voor specifieke doeleinden, zoals .com voor commerciële websites, .org voor non-profitorganisaties en .edu voor onderwijsinstellingen.

Domeinnaam extensies zijn niet alleen belangrijk om te laten zien waar een website vandaan komt of waarvoor deze bedoeld is, maar kunnen ook een invloed hebben op de vindbaarheid van een website in zoekmachines. Zo kan een lokale TLD zoals .nl helpen om beter gevonden te worden door mensen die zoeken naar producten of diensten in Nederland. Ook kan een TLD aangeven dat een website gericht is op een specifieke doelgroep, zoals .edu voor onderwijsinstellingen en .gov voor overheidsinstanties.

Het is belangrijk om te weten welke domeinnaam extensies er zijn en waarvoor ze bedoeld zijn, zodat je de juiste extensie kunt kiezen voor je website. Op die manier kun je website beter gevonden worden door je doelgroep en kun je de juiste boodschap overbrengen. In de lijst met domeinnaam extensies op onze website vind je alle belangrijke TLD’s en hun toepassingen. Zo kun je gemakkelijk de juiste domeinnaam extensie kiezen voor je website.

Scroll naar boven