Stap 1: Log in bij je domeinregistrar
Log in bij je domeinregistrar, de partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd. Vaak kun je hier inloggen via een control panel of via een speciale login-pagina. Als je niet meer weet bij welke registrar je domeinnaam is geregistreerd, kun je dit controleren via de WHOIS-database.
Stap 2: Zoek de nameservers
Zoek in het control panel van je domeinregistrar naar de nameservers die momenteel zijn ingesteld voor je domeinnaam.
Stap 3: Wijzig de nameservers
Pas de nameservers aan naar de nieuwe hostingpartij. De nieuwe hostingpartij zal je de juiste nameservers verstrekken. Dit kan via het control panel van je domeinregistrar. Houd er rekening mee dat de wijziging van nameservers enige tijd kan duren voordat deze overal is doorgevoerd. Soms duurt het 24 uur.
Als je niet snapt hoe je nameservers moet instellen kun je onderstaande video volgen waar je stap voor stap ziet hoe je nameservers insteld.
Stap 4: Upload je website naar de nieuwe hostingpartij
Als de nameservers zijn gewijzigd, kun je beginnen met het uploaden van je website naar de nieuwe hostingpartij. Dit kan via FTP of via het control panel van je nieuwe hostingpartij. Zorg ervoor dat alle bestanden en databases worden geüpload. Deze stap kan ook gedaan worden voor stap 3.
Stap 5: Test je website
Als je website is geüpload, is het belangrijk om te controleren of alles werkt. Test je website op functionaliteit en zorg ervoor dat alle pagina’s correct worden weergegeven. Als je website op een CMS (zoals WordPress) draait, controleer dan of alle plugins en thema’s correct werken.
Stap 6: Verwijder je website bij je oude hostingpartij
Als alles werkt bij je nieuwe hostingpartij, kun je je website bij je oude hostingpartij verwijderen. Vergeet niet om ook hier een back-up te maken voordat je iets verwijdert.
Het wijzigen van nameservers kan ingewikkeld lijken, maar als je deze stappen volgt, kun je zonder problemen overstappen naar een nieuwe hostingpartij. Zorg ervoor dat je de juiste nameservers invoert die zijn verstrekt door je nieuwe hostingpartij en test je website nadat je deze hebt geüpload. Vergeet niet om ook je website te verwijderen bij je oude hostingpartij als alles werkt bij je nieuwe hostingpartij. Succes met het overstappen!
Een aantal plugins voor WordPress om je te helpen bij de overstap zijn:
- All-in-One WP Migration: Met deze plugin kun je gemakkelijk je hele WordPress-website exporteren en importeren naar een nieuwe hostingpartij. De plugin maakt het gemakkelijk om alle bestanden, databases en media te migreren naar een nieuwe locatie.
- WP Migrate DB: Met deze plugin kun je gemakkelijk je WordPress-database migreren naar een nieuwe locatie. De plugin maakt het mogelijk om de URL’s in de database te vervangen door de nieuwe URL’s van je nieuwe hostingpartij.
- Duplicator: Met deze plugin kun je een volledige back-up maken van je WordPress-website en deze gemakkelijk overzetten naar een nieuwe locatie. De plugin maakt het mogelijk om een pakket te maken van alle bestanden, databases en media, zodat je deze kunt uploaden naar je nieuwe hostingpartij.
Het overstappen naar een nieuwe hostingpartij kan ingewikkeld zijn, maar met deze WordPress-plugins wordt het een stuk gemakkelijker. All-in-One WP Migration en Duplicator zijn handige plugins om je hele website te migreren